Annejet heeft géén hekel aan Bernhard

Daags na de presentatie is vooral in provinciale kranten veelvuldig gemeld dat Annejet tijdens het schrijven van haar boek een hekel zou hebben gekregen aan haar personage. Deze berichtgeving bleek terug te voeren op één bron, namelijk een GPD-verslaggever die Annejets verhaal op Soestdijk kennelijk niet spectaculair genoeg vond en er daarom op eigen gelegenheid aan toe voegde dat de schrijfster vanwege een ‘gruwelijke hekel’ aan Bernhard zou hebben afgezien van een tweede boek over hem. Dit is echter allerminst het geval.


22-03-10

Annejet: 'Ik heb dat niet gezegd en het is ook niet zo. De reden dat ik geen vervolg ga maken, is de overtuiging dat ik met dit verhaal de sleutel tot de raadsels om zijn persoonlijkheid heb gevonden. Daarmee vervalt voor mij de noodzaak om zijn naoorlogse leven nog uitgebreid te gaan beschrijven. En wat betreft mijn persoonlijke mening over Bernhard: volgens dagblad Trouw beschrijf ik hem met een mix van compassie en kritische zin. Daar kan ik me uitstekend in vinden.’

De desbetreffende journalist, royalty-watcher Hans Jacobs, heeft inmiddels laten weten ook niet helemaal gelukkig te zijn met de manier waarop zijn verslag over de gebeurtenissen op Soestdijk is uitgepakt. 'Het was zeker niet mijn intentie boek of schrijfster te schaden,' aldus Jacobs. Bij nader inzien beoordeelde hij zijn woordkeuze als 'te sterk'; bovendien waren het inderdaad beslist niet Annejets woorden geweest. 'De gruwelijke hekel is mijn conclusie,' zoals hij ruiterlijk toegaf.