'Bernhard' beste journalistieke boek 2011

Een jury bestaande uit Laura Starink, Ad van Liempt en Gerben van den Marel heeft Annejet gisteravond in Amsterdam de M.J. Brusseprijs 2011 voor het beste journalistieke boek toegekend. Mededingers waren onder andere David van Reybrouck met Congo, een geschiedenis en Hans Jaap Melissen met Haïti, een ramp voor journalisten. Volgens het juryrapport is het Annejet gelukt om een heel onbekende kant van de prins te voorschijn te toveren.’ 'Ze schetst een prachtig beeld van de Werdegang van de telg van de verarmde familie Lippe Biesterfeld. Van der Zijl bekijkt hem met superieure ironie, maar nergens met hoon of leedvermaak. Origineel bedacht, fraai geschreven, verantwoord afgebakend en perfect gecomponeerd. Een genot om te lezen.’


13-04-11

Het boek werd gekozen uit ruim 150 inzendingen. Tot de genomineerden behoorden: 

Deedee Derksen - Thee met de taliban, Joep Dohmen - Vrome zondaars,Hans Jaap Melissen - Haïti, een ramp voor journalisten, David van Reybrouck - Congo, Philip de Witt Wijnen - Joep! Van held tot hoofdverdachte  en Annejet van der Zijl - Bernhard.

De prijs is vernoemd naar de journalist M.J. Brusse (1873-1941) die tientallen jaren lang dagelijks reportages en feuilletons schreef voor de NRC. Veel stukken werden in boekvorm gebundeld. Hij was ook de auteur van Boefje. Bestseller was zijn boek over de Rotterdamse hoeren- en zeeliedenbuurt, ‘Het rosse leven en sterven van de Zandstraat’.