Gedenkplaat voor Kees Chardon

Kees Chardon, de jonge verzetsstrijder met wie Rika en Waldemar Nods samenwerkten, heeft een eigen gedenkplaat gekregen aan de Spoorsingel 28 in Delft, het huis van waaruit hij zijn onderduikersnetwerk leidde.


10-08-11

Kees Chardon, de jonge verzetsstrijder met wie Rika en Waldemar Nods samenwerkten, heeft een eigen gedenkplaat gekregen aan de Spoorsingel 28 in Delft, het huis van waaruit hij zijn onderduikersnetwerk leidde. Enkele jaren geleden lazen de huidige bewoners tot hun verrassing in Sonny Boy welke dramtische gebeurtenissen zich tijdens de oorlog op hun adres hadden afgespeeld. ‘Chardon verdient eigenlijk een standbeeld, ‘ zegt Chris Vervoort, de initiatiefnemer voor het gedenkteken. ‘Zijn moed en opofferingsgezindheid hebben velen gered, maar hebben hem uiteindelijk het leven gekost. Dat mag niet vergeten worden’.

De gedenkplaat werd op 10 juli jongstleden onder grote belangstelling onthuld door Kees’ enige nog levende zuster, Margreet de Bruijn-Chardon en de Delftse wethouder van cultuur Milène Junius. Onder de aanwezigen waren Maria Brix (geboren Sara Dresden) en Rob Hompes, die beiden als babies op de Spoorsingel werden ondergebracht en dankzij Chardon als enigen van hun families de oorlog overleefden. Ook waren er oude verzetskameraden en studievrienden die herinneringen ophaalden en eer bewezen aan hun op 20 april 1945 in concentratiekamp Wöbelin omgekomen kameraad: ‘Hij was een uitzonderlijk dapper en vroom mens’.  

 

De gedenkplaat voor Kees Chardon, met eronder de bloemen die Rob Hompes had meegenomen voor de man die zijn leven redde.