Gouden Ganzenveer 2012 voor Annejet van der Zijl


08-01-12

PERSBERICHT
8 januari 2012

Aan de schrijfster en historica dr. Annejet van der Zijl is de Gouden Ganzenveer 2012 toegekend.
 
De Academie De Gouden Ganzenveer is onder de indruk van Van der Zijl’s goed gedocumenteerde en zeer vaardige pen geschreven levensverhalen. Zij is er in geslaagd biografieën te schrijven die wetenschappelijk verantwoord zijn als ook een breed publiek aanspreken. In haar werk wordt zichtbaar dat de biografie in Nederland niet langer meer een ondergewaardeerd en weinig beoefend genre is. Integendeel zelfs. Sonny Boy en Anna zijn langlopende bestsellers gebleken – blijvend aantrekkelijke boeken waarin  aansprekende personen aansprekend zijn verbeeld.  Sonny Boy en Anna zijn reeds verfilmd en voor Jagtlust wordt aan een scenario gewerkt. Annejet van der Zijl is voor de Academie De Gouden Ganzenveer dé laureaat 2012.
 
De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 5 april a.s. in Amsterdam. Een weerslag van deze bijeenkomst wordt vastgelegd in een speciale uitgave, die in de loop van het jaar zal verschijnen.
 
De Academie, een initiatief van het bestuur van stichting De Gouden Ganzenveer, kent jaarlijks deze culturele prijs toe. De leden, onder voorzitterschap van Paul Schnabel, zijn afkomstig uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek en het bedrijfsleven. Met deze onderscheiding wil de Academie het geschreven woord in onze multimediale samenleving onder de aandacht brengen.
Voorgaande laureaten zijn Remco Campert, Joke van Leeuwen, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Tom Lanoye, Peter van Straaten, Maria Goos, Kees van Kooten, Jan Blokker en Michaël Zeeman.
 
Uitgebreide informatie te vinden op www.goudenganzenveer.nl