Over Annejets volgende boek


13-02-14

Het volgende boek van Annejet gaat over het leven van Allene Tew (1872 -1955), een meisje van bescheiden afkomst dat zich wist op te werken tot een van de rijkste vrouwen van New York en – door een huwelijk met een Duitse prins - een Amerikaanse prinses. Daarnaast was ze de vrouw die de toen nog onbekende Bernhard zur Lippe Biesterfeld in 1935 onderdak bood in haar huis in Parijs en namens hem met de Nederlandse regering onderhandelde over zijn huwelijk met Juliana. Ook was ze, inmiddels hertrouwd met een Russische graaf, peetmoeder van hun eerste kind, Beatrix.

Waarom Allene?
Ik 'ontmoette' haar min of meer tijdens mijn research voor Bernhard, toen ik onderzoek aan het doen was naar de tijd die hij in Parijs had doorgebracht. Ik kwam terecht in een schitterend huis pal aan zee in Cap d'Ail, waar ze in 1955 haar laatste winter bleek te hebben doorgebracht. Het is nu eigendom van een nichtje van haar stiefzoon. Ik had al jaren het vage romantische idee dat ik eens een boek wilde schrijven over een oude vrouw die in een huis aan zee terugkijkt op haar leven. Dus ik vroeg een beetje door naar haar levensgeschiedenis en hoorde zoveel spannends dat ik dacht: dit is mijn boek.

Wat fascineert je zo aan haar?
Haar overlevingsdrang. Dat typisch Amerikaanse idee dat je je eigen leven vorm geeft en dat het nooit te laat is om opnieuw te beginnen. Allene is vijf keer getrouwd geweest. Haar eerste man was een rijke erfgenaam die zich bijna letterlijk doodgokte en haar behalve met twee kinderen, ook met een miljoen aan schulden achterliet. Ze heeft zich vanuit die situatie weer omhooggeknokt, hertrouwde, scheidde en vond uiteindelijk de liefde van haar leven in Anson Wood Burchard, een van de mannen die General Electric groot maakte.

Hoe kwam ze dan in Europa terecht?
Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog verloor ze haar beide kinderen – haar dochter was toen zwanger - en kort daarna ook haar man. Daarmee werd ze, aldus de New York Times, 'the richest and saddest widow of New York'. Kort na het verschijnen van dat stuk nam ze, inmiddels 54 jaar oud, de boot naar Europa, haalde een aantal jaren van haar leeftijd af en vestigde zich in Parijs om een heel nieuw leven te beginnen. Daar ontmoette ze prins Heinrich Reuss XXXIII, ooit de meest favoriete kanshebber op de Hollandse troon en destijds een buurman van het gezin Zur Lippe Biesterfeld.

Het klinkt alsof je al heel wat van haar weet.
Dat is ook zo. Ik was al behoorlijk ver met mijn onderzoek toen Gerard Heineken er tussendoor kwam. Zodra dat boek min of meer klaar was, ben ik meteen weer naar Amerika gegaan om daar verder te gaan met mijn Allene-research. En zodra de huidige drukte om Heineken wat geluwd is, ga ik lekker schrijven.

Wanneer ligt het in de boekhandel?
Als er niets tussen komt, hopelijk volgend jaar om deze tijd.