Bijzondere uitgave van De Dageraad

Dit voorjaar verscheen een speciale editie van het verhaal De Dageraad. In dit verhaal - kleurrijk en bevlogen geillustreerd door Sylvia Weve - wordt de geschiedenis verteld van de voorouders van Sonny Boy.


31-03-17

'Het begon allemaal bij de zee, waar het wit van de katoenpluizen afstak tegen het blauw van de oceaan en de zwarte armen die ze plukten. Hier werd in 1836 een meisje geboren.' Zo begint De Dageraad, het verhaal van zomaar een plantage in Suriname. Het is ook het verhaal van de voorouders van Waldemar Nods, de hoofdpersoon van de bestseller Sonny Boy.

Het verhaal van deze plantage kan gelezen worden als een treurig hoofdstuk in de Surinaamse geschiedenis, omdat het tijdens de slaventijd speelt. Maar het kan ook gezien worden als een optimistisch verhaal: het toont hoe mensen, van allerlei standen en rassen afkomstig uit alle windstreken, zich uiteindelijk gezamenlijk gingen inzetten voor het behoud van hun kleine leefgemeenschap aan de oceaan.

De Dageraad was al eens eenmalig te lezen in een speciale editie van Sonny Boy, ter gelegenheid van de feestelijke 25ste druk. Dit was een eenmalige uitgave met een beperkte oplage. Nu verschijnt het verhaal alsnog in gebonden editie, met bevlogen en kleurrijke illustraties van Sylvia Weve.