Zoeken
Overamstel Uitgevers office view
Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl is een van de bekendste en meest gelezen schrijvers van ons land. Gedurende haar inmiddels 25-jarige schrijfcarrière publiceerde ze zeven non-fictieboeken die allen bestsellers werden en veelvuldig werden bekroond, vertaald en verfilmd. Voor haar totale oeuvre ontving ze onder andere de Gouden Ganzenveer en de Amsterdamprijs voor de Kunst. In 2020 was ze de auteur van het Boekenweekgeschenk Leon & Juliette, in 2023 leesambassadeur van Heel Nederland Leest met Sonny Boy

Werk:

Annejet debuteerde met Jagtlust (1998), een reconstructie van de gelijknamige, roemruchte kunstenaarskolonie in het Gooi. Daarna volgde Anna (2002), de gelauwerde biografie van kinderboekenschijfster Annie M.G. Schmidt en de waargebeurde liefdesgeschiedenis Sonny Boy (2004) waarvan in Nederland alleen al bijna 900.000 werden verkocht. De biografie Bernhard, een verborgen geschiedenis (2009), over de Duitse achtergrond van Prins Bernhard,  won de M.J.Brusse-prijs voor beste Journalistieke Boek en werd net als Gerard Heineken (2012), de biografie van de oprichter van het gelijknamige concern, genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs.

'De koningin van de literaire non-fictie' (Pieter Steinz in NRC Handelsblad) zette haar zegetocht voort met De Amerikaanse prinses (2015), een biografie van de onbekende Amerikaanse peetmoeder van prinses Beatrix en de transatlantische familiekroniek Fortuna’s kinderen (2021), die beiden vijfsterren-recensies kregen en op nummer 1 van de bestsellerlijsten kwamen. De vertaling van het eerste boek An American Princess - the many lifes of Allene Tew, werd een Wall Street Journal bestseller en door Hilary Mantel in The Guardian uitgeroepen tot een van de beste boeken van 2019.

Momenteel werkt Annejet aan een dubbelbiografie van een vader en een dochter in negentiende eeuws Japan. Deze zal naar verwachting in 2025 verschijnen.

Prive:

Annejet werd in 1962 geboren in Oterleek, bij Alkmaar. Na studies kunstgeschiedenis en massacommunicatie in Amsterdam en een master International Journalism in Londen, werkte ze een periode in de journalistiek, onder andere als misdaadverslaggever. Die jaren vormden de inspiratie voor de twee thrillers die ze tussen haar non-fictiewerk door schreef: De val van Annika S. (2018) en Rijke mensen zijn anders (2023). Artikelen van haar hand verschenen in boekvorm onder andere als Een dag om nooit te vergeten (2013) en Moord in de Bloedstraat (2014).

Annejet woont met haar vriend en haar hond in Egmond en Bergen. Over de liefde voor de kust schreef ze Het Sneeuwklokjesbos (2024), dat verschijnt als deel in de Terloops-serie van Uitgeverij Van Oorschot. 

 

Boeken
Annejet van der Zijl - Rijke mensen zijn anders
Annejet van der Zijl
Annejet van der Zijl - Fortuna's kinderen
Annejet van der Zijl
Annejet van der Zijl - Gerard Heineken
Annejet van der Zijl

Blijf op de hoogte

Volg de sociale media van Annejet van der Zijl voor het laatste nieuws