Bernhard

Een verborgen geschiedenis

Schurk of schavuit, opportunist of held – over weinig mensen lopen de meningen zo uiteen als over de in 2004 overleden prins Bernhard. Annejet van der Zijl ging op zoek naar het verhaal achter de mythe. Ze vond een astmatisch, gepest jongetje in een verloren land, dat zich door een unieke samenloop van omstandigheden kon transformeren in het tegendeel van wat hij tot dan toe was. Maar ze vond ook een oude man die een hoge prijs betaalde voor al zijn echte of vermeende grootheid en tot zijn dood werd achtervolgd door de demonen uit zijn Duitse verleden.

Bernhard, een verborgen geschiedenis is niet het stoere jongensboek waarmee het onderwerp zelf de geschiedenis had in willen gaan. Het is ook niet het inktzwarte scenario dat zijn tegenstrevers op zijn leven plakten. Het was allemaal veel toevalliger en vooral menselijker dan dat – en daarom, misschien wel voor het eerst, begrijpelijk.

Annejets vierde boek werd in maart 2010 gepresenteerd op Paleis Soestdijk, vier dagen nadat ze er aan de Universiteit van Amsterdam als historica op was gepromoveerd. Het boek werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en de AKO Literatuurprijs en bekroond met de M.J.Brusseprijs 2011 voor het beste journalistieke boek.

Paperback
464 pagina’s
ISBN: 9789021403755
Prijs: € 17,50

E-book
ISBN: 9789021441733
Prijs: € 9,99

 

To top