Zoeken
Bestseller 'Sonny Boy' van Annejet van der Zijl wordt theatervoorstelling
Het boek Sonny Boy van Annejet van der Zijl wordt bewerkt voor een theatervoorstelling. Dat maakt productiehuis Solo Stories vandaag bekend. 

Bestseller 'Sonny Boy' van Annejet van der Zijl wordt theatervoorstelling

Gepubliceerd op 12 september, 2022 om 09:00, aangepast op 12 september, 2022 om 10:19

Sonny Boy wordt gemaakt door het team dat eerder verantwoordelijk was voor onder meer Ma, naar het boek van Hugo Borst en gespeeld door Eric Corton, en dat vanaf januari 2023 Nu ik je zie brengt, naar het boek van Merlijn Kamerling en gespeeld door Soy Kroon. De regie is in handen van Benno Hoogveld, het script wordt geschreven door Manoushka Zeegelaar Breeveld. De voorstelling zal van januari t/m juni 2024 in de Nederlandse theaters te zien zijn en viert daarmee het 20-jarig bestaan van het boek. De kaartverkoop start in het voorjaar van 2023. Wie de solovoorstelling gaat spelen wordt later bekendgemaakt.

Annejet van der Zijl: 'Wat geweldig dat Solo Stories en Manoushka Zeegelaar Breeveld mijn Sonny Boy naar de Nederlandse theaters gaan brengen. Ik ken hun eerdere werk en hun betrokkenheid bij dit onderwerp en ik weet zeker dat dit iets heel moois gaat worden. Ik verheug me er nu al op om straks in de zaal te zitten.’

Regisseur Benno Hoogveld: ‘Waar boek en film de levens van de Surinaamse student Waldemar en de gescheiden Hollandse Rika volgen, benaderen we de voorstelling vanuit hun zoon Waldy. Hij zag zijn ouders voor het laatst op 14-jarige leeftijd, toen ze in de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd omdat ze Joodse vluchtelingen opvingen. Daarna wordt Waldy opgevangen door familie en belandt in tehuizen, maar hij aardt nooit en later in zijn leven loopt hij dan ook vast. Hij beseft dat hij zijn verdriet al die jaren heeft weggestopt en dat het tijd wordt uit te zoeken wie zijn ouders nu daadwerkelijk waren – en wie hij zelf is. Ook al is het boek bijna 20 jaar geleden verschenen en begon dit waargebeurde verhaal bijna een eeuw geleden, de thema’s die het verhaal in zich draagt, zoals racisme en zelfonderzoek, zijn relevanter dan ooit. Ik ben blij en trots dat Annejet ons het vertrouwen geeft om Sonny Boy voor het toneel te bewerken.’

Met de monoloog Sonny Boy komen Rika en Waldemar Nods uit de magistrale roman van Annejet van der Zijl uit 2004 wederom tot leven. Nu door de ogen van hun zoon. De zoon die ze nooit hebben zien opgroeien en niet konden beschermen. De zoon die zich door de schittering van hun afwezigheid moest zien te redden in een wereld waarin hij niet altijd even welkom was.
Inmiddels zijn in Nederland ruim 750.000 exemplaren van het boek verkocht. Sonny Boy is in allerlei talen vertaald, sleepte diverse nominaties en bekroningen in de wacht en werd in 2011 verfilmd door regisseuse Maria Peters.
Sonny Boy wordt uitgegeven door Hollands Diep, een imprint van Overamstel uitgevers.

Over Solo Stories
Solo Stories is het Nederlandse productiehuis voor monologen en ontwikkelt en speelt solovoorstellingen gebaseerd op een persoonlijk, waargebeurd verhaal.
Eerder maakte Solo Stories onder meer PAAZ (naar het boek van Myrthe van der Meer, gespeeld Yora Rienstra) en Ma (naar het boek van Hugo Borst, gespeeld door Eric Corton en later door Loek Peters). Vanaf januari 2023 speelt Soy Kroon Nu ik je zie, gebaseerd op het boek van Merlijn Kamerling. Kijk voor meer informatie op www.solostories.nl.
 

Boeken
Annejet van der Zijl - Sonny Boy
Annejet van der Zijl

Levensgeschiedenis van de 19-jarige Surinaamse student Waldemar en een 40-jarige Hollandse getrouwde vrouw

Blijf op de hoogte

Volg de sociale media van Annejet van der Zijl voor het laatste nieuws